Zdravé, ale chutné dezerty. Ako ich pripraviť?

zdravý dezert

Milujete sladké, no zároveň túžite žiť zdravšie? Verte, že tieto dve veci sa navzájom nemusia vylučovať! Stačí, ak budete poznať tajomstvo zdravej prípravy vynikajúcich dezertov, po ktorých sa budete oblizovať nielen vy, ale aj vaša rodina a priatelia. My vám to tajomstvo teraz prezradíme. Ako pripravovať zdravé, no stále chutné dezerty?

Základom sú dobré suroviny

Ak chcete, aby bol vami pripravený dezert zdravý, musíte doň pridať zdravé a kvalitné suroviny. Dôležité je nahradiť tradičné ingrediencie, ktoré používali už naše staré mamy, za tie zdravšie. A verte, že na kvalite a chuti to vášmu dezertu neuberie. Naopak, bude iný, no ešte chutnejší. Aké ingrediencie by ste teda mali vynechať a za aké ich vymeniť? Tu je zopár príkladov

Tradičná ingrediencia                                                    Zdravšia Alternatíva

-Margaríny, palmový, repkový, slnečnicový olej      -Ghee (prepustené) maslo, kokosový olej

-Biely cukor                                                               -Stévia, med, mixované sušené ovocie, xylitol – brezový cukor, trstinový cukor

-Pšeničná múka                                                          -Kokosová, špaldová alebo pohánková múka, prípadne mixované ovsené vločky

– Maslo                                                                       -Kokosový tuk, mixované avokádo, banán

-Vanilkový cukor                                                       -Semiačka z vanilkového lusku alebo vanilková esencia

-Ryža                                                                         -Quinoa

Zdravšie Linecké kolieska

Presvedčte sa o tom, že aj také tradičné vianočné pečivo sa dá upiecť zdravšie. Vyskúšajte napríklad Linecké kolieska, na ktoré budete potrebovať 300g hladkej špaldovej múky, 200g masla, 2 žĺtky, vanilkový struk, džem a 80g trstinového práškového cukru. Žĺtka rozšľaháte s maslom, cukrom a semiačkami z vanilkového struku. Pomaly prisypete múku a vypracujete hladké cesto. To zabalíte do fólie a na noc uložíte do chladničky. Ráno ho vyvaľkáte na cca 2mm plát, z ktorého vykrajujete kolieska. Tie potom lepíte džemom a pečiete na 1800C 10 až 15 minút.

Netvrdíme, že zdravšie dezerty sú vhodné, ak sa snažíte schudnúť. No určite sú lepšou alternatívou klasických cukroviniek, plných ťažkých a nezdravých ingrediencií a pšeničnej múky. A iste sú lepšou alternatívou kupovaných sladkostí! Ak už nič iné, po ich konzumácii sa nebudete cítiť plní a nafúknutí. A taktiež si budete istí, že ste svoje telo nenadopovali nezdravým bielym cukrom. Vyskúšajte takto piecť a pripravovať dezerty a verte, že k tradičnému spôsobu sa už nevrátite.

FOTO: pexels.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *