Počuli ste už o bylinkovej soli? Je to výnimočná zmes morskej soli a byliniek, ktoré jedlo dochutia namiesto vás. Jej silná aróma a nenapodobiteľná chuť dostane každého gurmána.
Bylinková soľ je pre všetkých vyznávačov dobrého jedla
Prečo je taká výnimočná? Šetrí váš čas i priestor. Zrazu zistíte, že nepotrebujete doma päťdesiat balíkov kupovaných korenín, ale hravo to zvládnete s jednou nádobkou. Soľ je zdravá sama o sebe, pretože telu dodáva jód a mnoho iného. Ak sa k nej pridajú ešte zdravé bylinky, vytvoríte tak z jedla skutočný skvost. Stolovanie sa stane doslova malým rodinným obradom.
Zakonzervujte si bylinky
Nevadí, že nebývate v rodinnom dome alebo nevlastníte aspoň záhradku. Aj v panelákovej kuchyni si môžete dopestovať rôzne druhy bylín, ktoré sú ako stvorené na prípravu jedál či nápojov. Výborne sú na tom aj tí, ktorí majú priestranný balkón a z byliniek si môžu vytvoriť pekné zákutie. Všetky oči poteší zeleň zakomponovaná do sivej panelákovej „džungle“.
Veľa ľudí si bylinky suší a následne ich skladujú v sklenených nádobkách, na ktoré sa akosi počas roka zabúda. Teraz máte možnosť svoje usušené prírodné lieky zakomponovať do varenia tak, že sa každý bude čudovať. Domáca bylinková morská soľ môže byť skvelý darček pre priateľku alebo kamaráta. Stačí, ak zvolíte pekný typ dózy a na fľaštičku zakomponujete ozdobný štítok. Jednoduché a také originálne!
Ako si vyrobiť doma bylinkovú soľ
Na jej prípravu potrebujeme iba 6 surovín. V prvom rade je to morská hrubozrnná soľ. Ostatné je už na vašej fantázii. Odporúča sa miešať maximálne 5 druhov bylín, aby vynikla ich chuť. Postup je jednoduchý – nasušené bylinky zmiešajte spolu so soľou a dobre uzavrite. Použiť môžete petržlen, oregano, tymián, šalviu, mätu, levanduľu, kari, bazalku, rozmarín a všetky ostatné, ktoré vaša rodina miluje. Vytvoriť viete zmesi pre taliansku, orientálnu alebo francúzsku kuchyňu. Veľmi dôležité je dodržať správny pomer – riaďte sa pravidlom: 1 šálka soli a 4 šálky byliniek.
Takto pripravenú soľ viete použiť na ochutenie polievok, mäsa, zemiakov a výborná je aj k maslovému chlebíku. Dobrú chuť!
FOTO: pexels.com