Chcete prekvapiť svoju partnerku výborným obedom alebo kalorickou večerou? Langoše sú teda tá správna voľba. Veľmi jednoduchý recept dokáže pripraviť aj úplný začiatočník-amatér.
Iba pár surovín
Za pár drobných máte langošov „pre celú dedinu“. Z jedného kilogramu múky viete pripraviť okolo 15 kusov zlatistých mastných bochníčkov. Langoš je potravina, ktorú majú radi všetci. Milujú ho deti, dospelí i starší. Dá sa jesť kedykoľvek a kdekoľvek. Zasýti na veľmi dlhý čas. Slinky sa začnú zbiehať okamžite každému, kto zacíti vôňu z jeho smaženia. Príprava je jednoduchá a výsledok jasný – na vašom stole budú langoše ako z profesionálneho stánku.
K tomu celému si potrebujete nakúpiť iba pár ingrediencií. Základnou zložkou je múka. Je jedno, či si zvolíte hladkú alebo polohrubú. Rozdiel bude v konzistencii cesta a v nadýchanosti, ale chuť ostane nezmenená. Naše staré mamy používali na prípravu langošov hladkú múku, ale keď to raz vyskúšate s tou polohrubou, možno sa vám cesto zapáči ešte viac. Pridaním štipky kypriaceho prášku alebo malej lyžičky jedlej sódy bikarbóny, budú langoše ešte jemnejšie. A to predsa chceme. Nezabudnite na cesnak, droždie a mlieko. Prichystajte si tiež soľ, cukor, prípadne vajíčka. Bravčová masť na vysmážanie je ideálna voľba.
Prečo práve masť?
Langoše sa vysmažia aj na repkovom či slnečnicovom oleji, avšak bravčová masť im dodá úplne inú chuť i vôňu. Docieli ich výnimočnosť. Hovorí sa, že vysmážanie na masti je oveľa zdravšie, pretože neobsahuje toľko škodlivého cholesterolu, ako napríklad oleje.
Začnite kváskom
Do malej misky alebo do pohára vložte rozmrvenú kocku droždia, malú lyžičku kryštálového cukru a trochu vlažného mlieka. Keď droždie začne pracovať, čo potrvá zhruba 15 minút, pustite sa do prípravy kysnutého cesta.
Dve šálky múky, jeden aj pol šálky vlažného mlieka, jedno až dve vajcia (nie sú nutné), dve lyžičky soli a tri strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridajte vopred pripravený kvások a dobre premiešajte. Cesto musí odležať a nakysnúť. Po trištvrte hodine začnite tvarovať malé bochníky, z ktorých vyformujete ručne langoše. Vkladajte do vyhriateho oleja alebo masti a pečte iba krátko do zlatista. Dobrú chuť!
FOTO: google.com