Už viete, aká by mala byť? Malá, priestranná, atypická, s ostrovčekom či bez, drevená, lesklá, alebo rustikálna? Poradíme vám, nad čím všetkým by ste sa mali zamyslieť pred kúpou novej kuchynskej linky alebo nábytku do kuchyne.
Predstavy a plány treba zohľadniť ako prvé
Pri plánovaní kuchyne si hneď na začiatku ujasnite, aká by mala byť jej funkcia. Položte si otázku – budete v nej najčastejšie variť a pripravovať jedlo sami, alebo to bude srdce celej domácnosti, kde sa stretáva celá rodina? Ďalej je podstatné zvážiť, či bude kuchyňa materiálovo a štýlovo nadväzovať na jedáleň, obývačku a zvyšok domácnosti. Ak ste si na tieto základné otázky odpovedali, na rad prichádza praktická stránka veci.
Kuchynská linka do L, U alebo populárny „ostrovček“?
Výber kuchynského nábytku sa najčastejšie odvíja od toho, aký veľký priestor máte k dispozícii a samozrejme aj od vášho vkusu. Vybrať si môžete rovnú kuchynskú linku pozdĺž steny, typ v tvare U alebo L, prípadne linku, ktorej súčasťou je aj obľúbený ostrovček. Rovná kuchyňa a kuchyňa do „L“ ušetrí v miestnosti priestor. Kuchynský ostrovček skvelo vynikne vo väčšej miestnosti, môžete na ňom pohodlne krájať suroviny a pripravovať jedlo, nie je problém naň inštalovať aj varnú dosku. Popremýšľajte nad svojimi priestorovými možnosťami a podľa toho si vyberte tvar svojej kuchynskej linky. Nájdete ich naozaj v mnohých materiálových i dizajnových prevedeniach. Nábytok do kuchyne je v ponuke doslova od výmyslu sveta. Komplety alebo kuchynské linky na vyskladanie? Je len na vás, čomu dáte prednosť.
Nepodceňujte kuchynské zóny, uľahčia vám život
Máte vybratý tvar kuchynskej linky? Prichádza na rad ďalšia podstatná vec: usporiadanie jednotlivých kuchynských zón. Praváci by ich mali mať zoradené zľava doprava. Ako? Riaďte sa pri zostavovaní postupnosťou – podľa toho, ako idú jednotlivé činnosti za sebou. Ako prvé zľava by malo byť miesto na zásoby – chladnička a potravinová skriňa alebo špajza. Hneď na to by mala nasledovať umývacia zóna, ďalej zóna na prípravu pokrmov a nakoniec zóna na varenie a pečenie. Je to celkom logické, čo poviete? Najprv vezmete uskladnené suroviny, ktoré niekam odložíte pre ďalšie spracovanie. Na chladničku by mala nadväzovať odkladacia plocha, široká aspoň 30 – 45cm, neodmysliteľný je aj správne umiestnený kuchynský drez. Náš príklad zón je akási základná schéma, z ktorej sa dá vychádzať.
Využite skrinky na maximum!
Správne zvolený úložný systém, rozdelenie horných i dolných skriniek, priehradiek, poličiek, regálov a zásuviek vám ušetrí veľa času a stresu. Varenie a príprava jedla, rovnako ako skladovanie všetkých kuchynských komponentov sa stane pohodlnejším. Neviete si rady? Konzultujte svoje kuchynské nápady s odborníkmi, ktorí vám vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam poradia rôzne „finty“ a tipy ako využiť váš priestor čo najlepšie.
Aký materiál kuchynského nábytku zvoliť?
Ak už máte predstavu o tvare i rozložení nábytku do kuchyne, ostáva vám zvoliť materiál a farbu vašej kuchynskej linky. Dnes už nemusíte vyberať len z klasických materiálov ako je laminát alebo drevotrieska s fóliou. V móde sú jednoduché kuchynské linky a ostrovčeky z menej obvyklých materiálov – čo by ste povedali na oceľ alebo betón? Nie je to váš štýl, nevadí. Určite nič nepokazíte osvedčeným drevom, ktoré je moderné, nadčasové a univerzálne, prípadne inými kvalitnými materiálmi. Hlavne nepodliehajte sezónnym trendom a myslite na to, že v spoločnosti svojej kuchyne strávite určite niekoľko rokov. Obľúbené sú lesklé kuchyne v minimalistickom prevedení i vidiecke typy s dôrazom na detail. Nech už si vyberiete čokoľvek, vždy myslite aj na výber kvalitnej pracovnej dosky a príslušenstva do kuchyne.